Διακήρυξη για την ανάδειξη και προβολή του Αρχαιολογικού Χώρου της Ελευσίνας
Διακήρυξη για την ανάδειξη και προβολή του Αρχαιολογικού Χώρου της Ελευσίνας
Η πόλη της Ελευσίνας, ιστορικά γνωστή ως ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά κέντρα του αρχαίου κόσμου, όχι μόνο διαφυλάσσει το μυθικό της πρόσωπο μέσα στο σύγχρονο περιβάλλον καθ’ όλη τη διάρκεια της μακρόχρονης Ελληνικής ιστορίας, αλλά επίσης αποτελεί ένα βιομηχανικό και οικονομικό κέντρο της σύγχρονης Ελλάδας.
Η πόλη όμως, ως έννοια, διατηρεί αυτό που ετυμολογικά φέρει το γενέθλιο όνομά της, «Ελευσίς», την έλευση κάποιου σημαίνοντος προσώπου που, για τον μύθο, η περιπλανώμενη Γη Μητέρα, φέρνει το φως και την άνοιξη στον πάνω κόσμο.
Ίσως ο Κικέρωνας απέδιδε καλύτερα, αυτό που για πολλούς η Ελευσίνα αποτελούσε, την πεμπτουσία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού:
«Γιατί ανάμεσα στους εξαίρετους και πράγματι θεϊκούς θεσμούς που η Αθήνα σας έχει γεννήσει και φέρει στην ανθρωπότητα, κανένας, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι καλύτερος από αυτά τα Μυστήρια. Γιατί μέσω αυτών αποβάλαμε τον βάρβαρο και άγριο τρόπο ζωής και μορφωθήκαμε και εκπολιτιστήκαμε. Και μέσω της "μύησις"όπως αποκαλείται, πράγματι μάθαμε τις απαρχές της ζωής και αποκτήσαμε τη δύναμη όχι μόνο να ζούμε ευτυχισμένοι, αλλά και να πεθαίνουμε με μια καλύτερη ελπίδα.»
..Αποβάλαμε τον βάρβαρο τρόπο ζωής... να ζούμε ευτυχισμένοι και να πεθαίνουμε με μια καλύτερη ελπίδα..., λέξεις, ψιθυρίσματα, ένας συγκαιρινός λόγος, που πόσες φορές δεν ειπώθηκε στις δύσκολες στροφές της ανθρώπινης ιστορίας!
Σε αυτό το πλαίσιο έννοιας, ο Ελευσίνιος τόπος παραμένει ακόμα ζωντανός και όχι αποστεωμένος. Ένα μικρό σημάδι της ανθρωπότητας.
Η γενέτειρα του Αισχύλου, μία από τις πέντε Ιερές Πόλεις της Αρχαίας Ελλάδας, που παρά την απειλή από την ακραία εκβιομηχάνιση κατά τον 20ο αιώνα και ιδιαίτερα στο δεύτερο μισό του, κατορθώνει να διατηρεί ακόμη και σήμερα την ιστορική και πνευματική της αξία.
Το σύμπλεγμα αυτό, της συνύπαρξης αρχαιοτήτων και νεώτερων βιομηχανικών μνημείων δίνει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την ξεχωριστή ταυτότητα του Ελευσινιακού τοπίου, ενώ πληθαίνουν καθημερινά, οι σύγχρονοι μύστες, απλοί πολίτες και άνθρωποι του πολιτισμού, που επισκέπτονται τον Ελευσίνιο χώρο, δημιουργώντας νέες ανάγκες οργάνωσης της πόλης.
Ο Όμιλος "Φίλοι της Ελευσίνας" σε αυτές τις συνθήκες και σε μια εποχή κρίσης, προσπαθεί να συμβάλει, δίνοντας ώθηση σε έναν δημιουργικό βηματισμό της πόλης για την ανάδειξη και προβολή του αρχαιολογικού της χώρου σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσα από σύγχρονες υποδομές που πρέπει να ανταποκρίνονται στα νέα μουσειολογικά δεδομένα.
Στο κάλεσμα αυτό, οι υπογράφοντες το παραπάνω κείμενο, άνθρωποι του πολιτισμού και των επιστημών, θεωρούμε αναγκαία:
- την ίδρυση του νέου αρχαιολογικού Μουσείου της Ελευσίνας, ικανού να στεγάσει ένα σύνολο εκθεμάτων, αλλά και άλλες δράσεις πολιτισμού, τη στιγμή που το υπάρχον Μουσείο είναι του 19ου αιώνα
- την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.
Εμείς που υπογράφουμε αυτήν τη διακήρυξη, με πρωτοβουλία του Ομίλου «Φίλοι της Ελευσίνας» θα βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην επίτευξη των παραπάνω στόχων.
Comment