The Polish Institute Budapest should condemn chauvinism and anti-feminism

Tisztelt Lengyel Intézet,

Egy kiállitás kapcsán szeretnénk tiltakozásunk kifejezni, amely az Önök intézményes keretein belül zajlott le. A megnyitásra a Latarka Galéria a Férfihang portált kérte fel, Bánki Ákos kurátor szavaival élve aki: "olyanra kívánta bízni ezt a szerepet, aki hitelesen tudja megfogalmazni és tolmácsolni a kiállítás apropóját és mondanivalóját."

A Férfihang első olvasatra szatírának tűnik, de sajnos akik publikálják teljesen komolyan gondolják a rendpárti, uszító, soviniszta, és lehengerlő politikai-társadalmi tájékozatlanságot (különösen "gender-feminizmus" témában) mutató tartalmakat. A Férfihang cikkek fő vonulata az a gondolat, hogy mindenért a nők hibásak, a portál többek között cikkeket közöl egy püspöktől, aki elítéli azt, hogy nők egyetemre járnak, egy másik a nők által a férfiak ellen a tömegközlekedési eszközökön elkövetett szexuális zaklatást taglalja.

Levelünknek nem célja bármifajta diskurzus "A Férfihanggal", mert az, hogy érünk-e annyit mint akármelyik heteroszexuális, heteronormatív sémáknak megfelelni tudó fehér férfi, nem vita tárgya. Tapasztalataink szerint a Lengyel Intézet mindig is igyekezett színvonalas kulturális programokat nyújtani látogatóinak, ezért is reméljük, nyílt levelünk megértésre fog találni.

A Férfihang szerencsére egy marginális jelenség, ezért is nagyon dühítő, hogy egy kurátor legitimálni próbálja a nézeteiket a Lengyel Intézeten keresztül. Általánosságban véve, roppant zavaró jelenség, ahogy a szólásszabadság létfontosságú gyakorlatával visszaélve gyűlületbeszédnek és a közösség elleni izgatásnak adnak nyilvánosságot. A kurátor provokációról beszél, de az emberi méltóság, akár férfiról, akár nőről, hetero vagy homoszexuálisról van szó, nem vita tárgya. A heteroszexuális fehér férfiak affelett érzett bánatában, hogy többé nem az egész univerzum őket szolgálja ki, se osztozni nem akarunk, se együtt nem érzünk velük.

Arra kérjük a Lengyel Intézetet, hogy sajtóközleményben határolódjon el a sovinizmustól, az antifeminizmustól, és ne biztosítson teret olyan kurátorok gyakorlatának, akik ilyen eszmékkel gyarmatosítják a művészeti diskurzust és visszaélnek a nyilvánossággal járó felelősségükkel.

We would like to ask the Budapest Polish Institute to issue a public statement distancing themselves from anti-feminism and male chauvinism, and to stop supporting the practice of curators who purport art discourse with such views, and abuse their responsibility towards the public sphere.

Discussion

 • Kovács Csilla Vérlázító!

 • Emese Suvecz Egyetértek, fel vagyok háborodva, hogy sikerült teret adni a nőgyülöletnek.

 • Hódi Csilla Nem tetszik a férfihang.hu, nem az én ízlésem, ezért kénytelen vagyok aláírni ezt a petíciót.

join the discussion

Recent signatures

 • username

  Kispéter Erika

  7 months ago Comments: -
 • username

  Rigó Zsófia

  7 months ago Comments: -
 • username

  Szabó Julianna

  7 months ago Comments: -
See more

Petition highlights

 • We are now live!