Aris Motas 0

ΟΧΙ στις τερατώδεις «επενδύσεις» ιδιωτών σε φωτ/κά στο Δήμο Εμμ. Παππά Σερρών

37 people have signed this petition. Add your name now!
Aris Motas 0 Comments
37 people have signed. Add your voice!
37%
Maxine K. signed just now
Adam B. signed just now

Γιατί ζητούμε να ακυρωθούν όλα τα σχέδια ενοικίασης Δημοτικής γης (Εμμ.Παππάς, Χρυσό,Πεντάπολη) σε ιδιωτικές εταιρείες για τεράστια φωτοβολταϊκά πάρκα στο Δήμο Εμμ.Παππά Σερρών


1.Η διάρκεια ενοικίασης (3 χρόνια κατασκευής + 25 χρόνια εκμετάλευσης=28 χρόνια με δικαίωμα ανανέωσης της μίσθωσης για άλλα 25 χρόνια) βλάπτει τα οικονομικά συμφέροντα του Δήμου και έχει αποικιοκρατικό χαρακτήρα.
2.Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις μιας τόσο μαζικής εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων (17Mw στον Εμμ. Παππά, 10Mw στο Χρυσό και 5Mw στην Πεντάπολη) στα βοσκοτόπια και στα χωράφια υψηλής παραγωγικότητας της Δημοτικής γης δε διασφαλίζονται από τις όποιες αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων. Άλλωστε, τις θεωρούμε μη έγκυρες γιατί το έργο των 17 Mwatt έχει «σπάσει» σε 5, 5, 4.9 και 1,84 Mwatt. Απορία: Τι είδους περιβαλλοντική μελέτη θα χρειαζόταν αν φαινόταν (όπως είναι στην πράξη) ενιαίο το έργο 17 Mwatt και εντασσόταν στην κατηγορία Α1; Ποιος θα απολογηθεί στην κοινωνία του Δήμου Εμμ. Παππά, αν μετά από 5, 10 ή 20 χρόνια αποδειχθεί από την επιστήμη –που προοδεύει συνεχώς- ότι η τεράστια και μαζική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών (80 χιλιάδες κάτοπτρα στον Εμμ. Παππά, 50 χιλιάδες στο Χρυσό και 25 χιλιάδες στην Πεντάπολη) είναι επικίνδυνη και για το περιβάλλον και για το μικροκλίμα της περιοχής; Μήπως θα μιλάμε για μια «πράσινη» Πτολεμαϊδα μετά από μερικά χρόνια; Και επειδή κάποιοι σκόπιμα το συγχέουν, άλλο πράγμα είναι η ήπια χρήση φωτοβολταϊκών των 10 Kilowatt στις στέγες και άλλο οι τερατώδεις εγκαταστάσεις των 17, 10 και 5 Megawatt στις Δημοτικές εκτάσεις.
3.Το γεγονός ότι το Δημοτ. Διαμέρισμα Εμμ. Παππάς έχει ήδη πλημμυρήσει δύο φορές κάνει δύο φορές πιο επικίνδυνη την εγκατάσταση των 80 χιλιάδων φωτοβολταϊκών κατόπτρων στην πλαγιά πάνω από το χωριό. Θα πρέπει να πέσουν πολλά κυβικά τσιμέντου στο βραχώδες έδαφος για να σταθεροποιηθούν τα φωτοβολταϊκά, προκειμένου να αντέχουν τις πιέσεις του αέρα. Η παραμόρφωση του ανάγλυφου του εδάφους από το τσιμέντο θα είναι αστάθμητος παράγοντας και πιθανή αιτία και για άλλες πλημμύρες.
4. Το γεγονός ότι ο κεντρικός αγωγός υδροδότησης του χωριού περνά μέσα από τα –προς ενοικίαση- βοσκοτόπια δεν κάνει τους παραπάνω κινδύνους ακόμα πιο σοβαρούς; Δεν είναι αρκετή η επιβάρυνση του βουνού από τα λατομία; Πρέπει να επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο με 80 χιλιάδες κάτοπτρα;
5.Ειναι δυνατόν να περιορίζονται τα βοσκοτόπια του χωριού, όταν η κτηνοτροφία είναι μία από τις βασικές οικονομικές δραστηριότητες των κατοίκων του;
6.Γιατί δεσμεύονται τεράστιες εκτάσεις χωραφιών υψηλής παραγωγικότητας στο Χρυσό και στην Πεντάπολη για 28 χρόνια με τους οικονομικούς όρους που ήδη αναφέρθηκαν όταν όλοι οι οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η αγροτική οικονομία θα είναι τα επόμενα χρόνια το όχημα της ανάπτυξής μας;
7.Τα χωράφια που θα ενοικιαστούν στο Χρυσό και στην Πεντάπολη θα ερημοποιηθούν, θα γίνουν «κρανίου τόπος» τα επόμενα 28 χρόνια, δηλαδή θα ραντίζονται τακτικά για να μην αναπτυχθεί βλάστηση για να μην υπάρxει κίνδυνος πυρκαγιάς και γιατί η βλάστηση θα εμποδίζει τη λήψη ηλιακής ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά λόγω της σκίασης. Τα φωτοβολταϊκά κάτοπτρα στα χωράφια (50 χιλιάδες κάτοπτρα στο Χρυσό, 25 χιλιάδες στην Πεντάπολη) θα στερεωθούν με πασσαλόμπηξη. Αυτό δεν αποκλείει ότι –κατά περίπτωση- δε θα χρησιμοποιηθεί τσιμέντο για την ασφαλή στερέωση των φωτοβολταϊκών όταν το έδαφος θα είναι πετρώδες.
8.Οι τεράστιες αυτές εκτάσεις θα είναι περιφραγμένες με συρματόπλεγμα ύψους 2 τουλάχιστον μέτρων –σαν στρατόπεδο- με κάμερες και συναγερμό προς αποφυγή δολιοφθοράς (η επιφάνεια των φωτοβολταϊκών σπάζει αν ρίξει κάποιος μια ογκώδη πέτρα).


9.Το 2040 –όταν θα έχουν λήξει οι συμβάσεις ενοικίασης και οι σημερινοί Δημοτικοί άρχοντες θα είναι 80-85 χρόνων- αυτό που θα έχει μείνει για τα εγγόνια μας στις ενοικιαζόμενες , τεράστιες εκτάσεις θα είναι
μη ανακυκλώσιμα παλιοσίδερα από τα «σβησμένα» φωτοβολταϊκά (ο χρόνος ζωής τους είναι 20-25 χρόνια) και όγκοι τσιμέντου. Ποιος εγγυάται και πως ότι θα αποκατασταθεί το περιβάλλον και ο χώρος θα επανέλθει στην τωρινή κατάσταση όταν το κόστος απεγκατάστασης και απομάκρυνσης όλων αυτών των σκουπιδιών θα είναι ίδιο –αν όχι μεγαλύτερο- από το κόστος εγκατάστασης; Οι εταιρείες έχοντας ολοκληρώσει την εκμετάλλευση των εκτάσεων πιθανόν να στραφούν σε άλλες πιο κερδοφόρες τότε δραστηριότητες και ο Δήμος Εμμ. Παππά του 2040 θα αγωνίζεται με δικαστικούς αγώνες προς τις εταιρείες να απομακρύνει την «κληρονομιά» που θα του έχει αφήσει η σημερινή Δημοτική αρχή.
10. Η διαστρέβλωση («είστε οπισθοδρομικοί που είστε κατά των φωτοβολταϊκών και των επενδύσεων»), οι εκβιασμοί («φωτοβολταϊκά , αλλιώς αύξηση Δημ. τελών»), οι απειλές («θα σας τσακίσουμε»), η λάσπη («είναι νόμιμες οι στάνες στα βοσκοτόπια;»), το «δώρο» («θα παίρνει το χωριό το 30%, όχι, το 20% του ενοικίου»), το είπα-ξείπα («ναι, θα γίνει δημοψήφισμα, όχι, δεν θα γίνει»), οι αδιαφανείς διαδικασίες (αλληλογραφία και επικοινωνία της Δημ. αρχής με συγκεκριμένες εταιρείες χωρίς να υπάρχει καμία –και πώς θα μπορούσε άλλωστε - εξουσιοδότηση από το Δημ. Συμβούλιο), η δημοπράτηση-κοροϊδία (οι εκτάσεις που θα ενοικιαστούν, ο χρόνος ενοικίασης και το προσφερόμενο ενοίκιο έχουν ήδη προταθεί από τις συγκεκριμένες εταιρείες και έχουν ήδη ανακοινωθεί δημόσια και θριαμβευτικά από τη Δημ. Αρχή σε Μ.Μ.Ε, σε λαϊκές συνελεύσεις στην αρχή ως επιτυχία και τώρα ως κατώφλι-ελάχιστη τιμή για το διαγωνισμό, πράγμα που ήδη καθιστά την οποιαδήποτε δημοπρασία αμφισβητήσιμη και διαβλητή), το γεγονός ότι κάποιες εταιρείες ήδη έχουν πάρει άδειες παραγωγής ηλεκτρ. ενέργειας από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για Δημοτικές εκτάσεις θεωρώντας δεδομένες τις αποφάσεις του Δημ. Συμβουλίου για την ενοικίαση των εκτάσεων σε αυτές, οι ανακριβείς διαβεβαιώσεις («έτσι κι αλλιώς θα γίνουν φωτοβολταϊκά στην έκταση του Δημοσίου», αν δεν έχουν μισθωτήριο από τον Δήμο δεν μπορούν να κάνουν τίποτα στην ελάχιστη έκταση του Δημοσίου γιατί έχουν αποδεχθεί εγγράφως την κυριότητα του Δήμου στην υπόλοιπη έκταση, άρα απαιτείται απόφαση Δημ. Συμβουλίου, Οικον. Επιτροπής και ξεκάθαρος -όχι φωτογραφικός- Διαγωνισμός), η ακατάσχετη προπαγάνδα υπέρ των επενδύσεων ενώ το όφελος για το Δήμο -που απλά θα νοικιάσει τη γη του- από την τερατώδη επένδυση των ιδιωτικών εταιρειών είναι ελάχιστο σε σχέση με τα τεράστια ετήσια κέρδη των εταιρειών (17 Mwatt αποδίδουν γύρω στα 10 εκατομμύρια ευρώ ετησίως), όλα αυτά μας οδηγούν σε ένα συμπέρασμα:

Να ακυρωθούν ΟΛΑ τα σχέδια ενοικίασης Δημοτικής γης για φωτοβολταϊκά.

Προτείνουμε
• να κατατεθούν οικονομικές, χρηματοδοτικές προτάσεις για ήπια εκμετάλλευση -από τον ίδιο τον Δήμο- φωτοβολταϊκών στις στέγες Δημοτικών κτιρίων (σχολεία, ΚΑΠΗ, πρώην κοινοτικά καταστήματα, κλπ).Και μη μας πει η Δημ. Αρχή «θα το κάνουμε ΚΑΙ αυτό». Ζητούμε να κάνουν ΠΡΩΤΑ αυτό!
• να συνδεθεί η πληρωμή των δόσεων του πιθανού δανείου με το λογαριασμό πληρωμής από τη Δ.Ε.Η του παραγόμενου ρεύματος και να γίνεται αυτόματος συμψηφισμός παραγόμενου ρεύματος και ρεύματος που καταναλώνεται από το Δήμο (φωτισμός οδών, κτιρίων, γηπέδων, κλπ) για να μειωθούν –συνεπώς- τα αντίστοιχα Δημ. Τέλη
• τα άμεσα –ακόμα και μέσα στο επόμενο τετράμηνο- έσοδα από την μεταπώληση του ρεύματος (30 στέγες αποδίδουν περίπου 200.000 ευρώ ετησίως!) θα βοηθήσουν τον Δήμο και τους δημότες του σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο (ήδη ο Δήμος Σερρών υλοποιεί σχέδιο εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε 27 Δημοτικές στέγες με ετήσια έσοδα 160.000 ευρώ)
• να οργανωθεί επιστημονική ημερίδα με θέμα «Πώς επηρεάζουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας την τοπική οικονομία, το περιβάλλον, τη γεωργία, την κτηνοτροφία μας»
• ορθολογική διαχείριση της Δημοτικής περιουσίας και γης από Εκτιμητική επιτροπή του Δήμου αποτελούμενη από Δημοτικούς Συμβούλους (όλων των παρατάξεων), Τεχνική Υπηρεσία και οικονομολόγο
• Οι άδειες παραγωγής ηλεκτρ. ενέργειας στις ιδιωτ. εταιρείες από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είναι άκυρες γιατί βασίζονται σε λάθος μισθώματα για λάθος εκτάσεις με λάθος ιδιοκτήτες. Να κατοχυρώσει ο Δήμος τα δικαιώματά του στις Δημοτικές εκτάσεις.
• σε συνεργασία με τα Τοπικά Συμβούλια και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου να αναζητηθεί μικρή έκταση (νταμάρι, χέρσα γη) με την προοπτική δημιουργίας από τον ίδιο τον Δήμο μικρού φωτοβολταϊκού πάρκου (έως 500 Kwatt αποδίδει περίπου έως 250.000 ευρώ ετησίως).Το έργο μπορεί να είναι χρηματοδοτούμενο από Τράπεζες ή από κατασκευάστριες εταιρείες και η αποπληρωμή του δανείου να γίνεται από τα έσοδα μεταπώλησης του παραγόμενου ρεύματος στη ΔΕΗ.
• Να διεκδικήσει ο Δήμος και νομικά (όπως ήδη κάνουν πολλοί άλλοι Δήμοι) το αυτονόητο δικαίωμά του να εκμεταλλεύεται ο ίδιος την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε Δημοτικές στέγες και γη, και όχι οι μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες.


ΝΑΙ στην ήπια εκμετάλλευση φωτοβολταϊκών από τον ίδιο τον Δήμο
ΟΧΙ στις τερατώδεις «επενδύσεις» ιδιωτών σε φωτ/κά στη Δημοτική γη μας

Επιτροπή Αγώνα Δήμου Εμμ.Παππά ενάντια στην μαζική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη Δημοτική γη

Links


Share for Success

Comment

37

Signatures