MANSUHKAN FAEDAH PTPTN

1. RIBA ITU HARAM. Pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) mempunyai unsur riba yang jelas di sisi Islam kerana menetapkan 3 peratus kadar tambahan setiap tahun pembayaran balik selama 10 tahun.Kami mahasiswa negara amat kesal dengan sistem pinjaman yang diamalkan oleh PTPTN sekarang ini kerana ia adalah termasuk di dalam amalan riba al-Nasiah atau riba al-Qard yang telah diamalkan sejak zaman Arab Jahiliyah. http://www.geocities.com/permai_intan/hismat_eks_memoptptn.html 2. PETRONAS UNTUNG RM 76 BILLION.TAKKAN KERAJAAN TIADA DUIT UNTUK MEMBIAYAI KOS PENTADBIRAN DEMI KEBAJIKAN DAN KEPENTINGAN MAHASISWA. KUALA LUMPUR 28 Jun � Petroliam Nasional Bhd. (Petronas) mencatat keuntungan sebelum cukai tertinggi dalam sejarahnya berjumlah RM76.3 bilion bagi tahun kewangan berakhir 31 Mac 2007. Angka itu dicatatkan walaupun industri minyak dan gas berdepan dengan persekitaran yang serba mencabar. Hasil keuntungan tersebut, Petronas menyumbang balik sejumlah RM48.3 bilion kepada kerajaan dalam bentuk cukai, dividen, royalti dan eksport duti. Tahun lalu syarikat minyak kebangsaan itu mencatatkan keuntungan RM69.4 bilion. http://www.utusan.com.my/utusan/archive.aspy=2007&dt=0629&pub=Utusan_Malaysia&sec=Muka_Hadapan&pg=mh_01.htm 3. PRESIDEN PARTI PPP JUGA MAHU CAJ PTPTN DIMANSUHKAN. Menyentuh cadangan PPP yang mahukan caj perkhidmatan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) dimansuhkan, beliau berkata: "Kalau perkara itu membawa kesusahan, saya bersedia untuk meneliti perkara itu." PPP meminta kerajaan untuk memberikan pinjaman PTPTN tanpa sebarang caj perkhidmatan memandangkan PTPTN merupakan satu tabung pusingan. http://web7.bernama.com/bernama/v3/bm/news.phpid=291105

Sponsor

http://www.tranungkite.net/v7/modules.phpname=Your_Account&op=userinfo&bypass=1&username=mahasiswa_united

Discussion

No comments yet.

join the discussion

Recent signatures

  • username

    Yati, Malaysia

    3 years ago Comments: Saya pun setuju jika cas pentadbiran dimansuhkan. Ia bukan sahaja mengurangkan beban peminjam bahkan boleh menarik lebih ramai peminjam utk membuat bayaran balik.
  • username

    hamba Allah, Malaysia

    3 years ago Comments: sistem dajjal PTPTN ni.. riba tu dosa yang amat besar lebih dari dosa meminum arak.. tapi pada usia yang muda tanpa ilmu yang kuat kita dsogok dengan pinjaman ni.. ingatkan tulus tapi ada penipuan yang besar. saya tak mahu terlibat dgn riba sbb saya tak mampu nak menanggung dosa besar ni.. kenapa kerajaan kita mengiktiraf riba ni... bayar mcm tak berubah pun jumlah pinjaman sebaliknya semakin beranak2 pinjaman tu..
  • username

    Farizal Resat, Malaysia

    3 years ago Comments: Alah, berapa banyak kompeni kroni pak menteri hutang Jabatan/kementerian keraja kena "Write Off"... Berbillion? Mengapa PTPTN tak boleh?
See more

Petition highlights

There are no highlights yet.