Етика на Психолога (Не на Закон за психологията или Държавен регистър)

Екипът на Psychology-BG.com (най-старата приложна психологическа структура на психолозите в най-новата история на България) стартира петиция "Етика на Психолога", чиято цел е по своеобразен начин да подкрепи настоящите протести на гражданското общество в България! 

Ние смятаме, че като психолози всеки един от нас трябва да прецени през призмата на своята психологическа школа или специалност своята етична принадлежност при осъществяването на психологическо консултиране или тестиране.

Ние смятаме, че за да имаме частна практика като психолог в България е наистина трудна задача и предварително насърчаваме всеки колега да не се отказва. Ние смятаме, че най-важното нещо за да имаме частна практика като психолог е да ползвме добрите практики, които сме научили в специалността, курса или школата, която практикуваме и най-важното - да имаме доверието на нашите клиенти.

Засега в България няма закон за психологията или държавен регистър, нашият екип е против това решение и работим твърдо в тази посока, тъй като смятаме, че още един лиценз и държавна комисия ще дойдат в повече.

Ние смятаме, че психологията е свободна професия и всеки психолог може сам да практикува професията си в рамките на неговата школа, сдружениe или асоциация, в която членува. Всички психолози от безброй психологическите НПО говорят за единен регистър в последните 10 години, но за нас това е безсмислено.

Затова смятаме, че нашата професионална ЕТИКА трябва да бъде водеща и ако ние самите като психолози не притежаваме такава - няма регистър или закон който може да ни легитимира.

Links

http://psychology-bg.com

Discussion

No comments yet.

join the discussion

Recent signatures

 • username

  Veselinka Kaneva

  1 year ago Comments: -
 • username

  Иван Димитров Драгостинов, Bulgaria

  2 years ago Comments: -
 • username

  Julia Ileva, Bulgaria

  2 years ago Comments: -
See more

Petition highlights

There are no highlights yet.